Thursday, 5 June 2014

Pengalaman Bermain Air di Gambang Water Park *splash!!

Salam 1 malaysia my friends!!!! *wink wink



Pada cuti sekolah yg dh lepas lepas lepas *yg dh lepas tu lepaslh, hehe, wanie n family telh ke Gambang Water Park, yeay *bnde dh habes k, so acane? Best x? Rasa nk pegi lg x? *pertnyaan untk diri sndiri, bahaaa, sokaylah nk cite straight je, xnk dh bengkang bengkok, mehmehmeh

Yeay, dh smpai, alhamdulillah

Tulah tempatnye!!!!

Finally i'm here!

Ini entrance, tempat beli tiket kt sblah kiri


So cmne ngan harganye nim?? Ok, its free *hah FREE??, wait, free untk knak2 d bwah 90cm je, muehmuehmueh, my lil sis nmpknye mmg x lpas untk msuk free *dia dh mmbesar dgn cpat TT_TT, so untk knak2 harganye RM18.90 n untk org dewasa (12 thun k eats) RM24.90, ni hrga time wanie pegi ek, so x thulh klu skang harganye dh berubah sbb dlu wanie penah pegi time first2 tmpat ni dbuka n harganye murah skit brbnding second time wanie pegi, act third time wanie mnginjkkn kaki ke sni, hehehe – I love swimming babeyh!!!

Tempat untuk beli tiket *jgn lupa beratur ek, hehe

Peace yo!!


Drpd Kuantan nk kesini around 1 hour untk smpai, x lama mne pun, pstikn bwak bju korng siap2, mmg kt sni ad jgak jual bju renang but the price is very ............., huhuhu, x ke bankrap papaku klu nk beli baju kt situ untk kami adik beradik, huehuehue :3, time msuk tu korng akn mnuruni bukit, oops lupe nk ckp korng akn dpt satu gelang nim, siap bleh topup duit lg untk sewa cabana, beli mkanan or sewa pelampung  n so on

Dh ad gelang, ap tunggu lagi??!

Syifa yg overexcited nk mandi terus lari turun -_-


Bile dh turun bukit, bhg kanan korng ad tempat untk sewa pelampung dan seangktannye *x thu nama apa 
-_-, then korng sewalah bnyk2 ek, korng kne bg deposit then dia pulang blk duit tu if korng pulang blk pelampung tu ke tmpatnye, kne ingt nom yg tertulis kt pelampung tu ek, then korng bleh salin baju dkt toilet yg ad kt belah tempat beli mkann kt tempat tu, senang je klu nk cri sbb ad bnyk papan tanda kt situ or tnye je pekerja dia (sy dh siap2 ngan baju yg sepatutnye time nk g swimming tu sbb mals nk brsesak dlm toilet n bazir msa dlm tu).

Pegi alik kanan ek


Sewalah pelampuang anda d sini, klu x cukup duit, bleh topup kt sblah tempat nim

Yeay dh ad pelampung *syifa kne pimpin spnjng masa


Time korng mndi or jln2 kt sekitar kwasan tu, akn ad mamat bangla ikut korng *bkn pnyamun ek, x silap dia pkai baju kuning, tujuan dia ikut korng ialah sbb dorng nk ambik gmbar korng then edit n korng bleh beli klu nk kt bhg luar tmpat korng first2 masuk td, wanie x thu kne byar brape sbb wanie x smpat nk beli pon, sbb wanie abis mndi dlm kol 6, jd kne cecepat kuar sbb tempatnye dh ready untk dtutup plus my papa ad job nk kene settle n nk kne prepare nk g Melaka that night, hue3


-antara permandangan d sana-





Reminder: korng x bleh bwak masuk ap2 jenis mknan dlm tu so mkn kenyang2 klu xnk habis duit beli mkanan yg mahal2 dlm tu, my umi ckp mahal tp daku x thu brape sbb daku lebih rela mndi drpd usha harga mkanan d situ, n x bnyk gmbar yg bleh d kongsi sbb xde org nk tlg tgkp gmbar tite nim, hehe, nk bwak kamera kn kne air plop plus daku pun nk main air jgak, kuakuakua



Korng yg nk beli souvenirs pon bleh sbb ad kedai yg jual mnde2 nim tp harganya bgai darah yg dcekik cekik tau! Mmg ternganga daku yg melihat tau, seluar slack kt situ hrganye untk org dewasa pnye saiz ialah RM89.90 –huish, xdelah mahal mne just pengsan je nk mmbelinye, mehmehmeh, so bwak siap2 segala kperluan AND JGN LUPA PKAI SUNBLOCK pnas gile kot, wanie dh terbakar dh dkt area wrist wanie sbb x pkai sunblock, x smpat n mmg lupe pon nk beli time tu *haish

antara brangan yg djual d kdai nim





Thats all from me, have a nice day awesome readers!!!

Review : essence All About Matt

Haiyuop *tgk tajuk, tgk tajuk


Tibalah saatnye wanie nk share bedak kegemaran wanie yg mmg superb best, Essence All About Matt fixing loose powder, hah! Nape wanie suka sgt nim, nape nim, ckplah, keyh6 *ckp ngan diri sndiri, sbbnye mmg bedak nim x buat muka wanie bgaikn menatang minyak yg pnuh, mehmehmeh.

I love you tightly, mehmehmeh


Time nk bukak tu tercabut skali dgn sticker dia, mehmehmeh


Klu kt sekolah around kol 9 tuh mmg muka wanie dh oily gile, gne oil film pun x brguna *x ckup sebekas, so bnyk jgak bedak wanie try untk kurngkn oil *x piker psal coverage ek, ni nk g skolah bkn dating, so wanie penah try Maybelline pnye compact powder yg konon bleh control shine tuh *oh dusta belaka

i dont love u anymore, hehe *kejam


After dh kecewa ngan yg tu yg bkn shj x mnjd malah mninggalkn kesan bedak pd tudung jd wanie try essence pnye loose powder sbb essence nim wanie dgr brgnye murah tp berkualiti n mmg bgus untk budget student cm kite2 nim, muehmuehmueh, sbb loose powder lain mahal nk bapak, mnelah ad duit nk beli, klu minx ngan papa untk bnde2 cmni agknye gempa satu mall



Akhirnye wanie g Watsons *alahai Watsons lg sbb Watsons je jual jenama nim, carik pnye carik jupelah loose powder ni *aku suka aku suka, hehehe, wanie beli dgn harga RM18.90 time tuh n dgn brush dia skali dlm RM13.90, klu x beli nk pkai ngan ape, so tepkselah den beli skali tp xpe sbb suka gile pkai bedak nim, kekdang bila siap pkai tudung lupe nk apply bedak nim wanie rela bkak blk tudung tu, keh3, nmpk kn betapa bnde nim pnting, yelah, klu x abis lh muka daku, my fren pun tnye pkai ap sbb bedak ni x mningglkn kesan pd kulit *suka sbb x nmpk cm fake kn, bedak ni akn ikut wane kulit kite

-bedak yg dh habis,wuuuu-





Klu kt muka wanie yg oily nk mampos ni bedak ni tahan smpai wanie blk skolah dlm kol 2.45 petng, time tu slalunye wanie solat kt sekolah sbb rumah jauh takut x sempat nk solat kt umah sbb sometimes traffic jam, hehehe, so time nk ambil wudhu tu sentuh pipi dlu, hehe, n rasa masih ad bedak tu kt muka n dlm hati WOW o_0, bedak ni canggihnye, hehe, wanie dh habiskn satu n dh ready stock satu lg takut x smpat nk beli nnti, hehehehehehe, sukenye bedak nim

-yg baru-




If korng ad muka yg minyak gile cm wanie n xde bedak yg bleh control gne je loose powder nim, mmg superb gila, or korng yg mint makeup2 nim pon bleh gne bdak ni untk lngkah yg terakhir bg makeup korng balance n less oil k, wanie penah try time pkai bb cream silkygirl dlu, mmg hasil akhir nye jd cntik n nmpk sekata je makeup* i heart it, tp sbb dh malas nk beratkn muka sume, wanie just pkai this loose powder je, cume bnde nip payah nk bawak travel sbb sometime mudah tumpah bedaknye, klu lh ad yg compact powder jenis yg cenggini kn snang, kt umah gne loose, bila kt luar nk touch up gne compact, hehe, mdah je idup nim, tp so far wanie gne x perlu nk tmbh dh bile dh berjam-jam sbb mmg bnde ni melekat kt muka dgn ckup lama



Jom lah pkat beli bedak nim, sama2 kurngkn minyak kt muka selain hrganye yg lbih murah drpd jenama lain, klu yg Maybelline tuh loose powder dia dlm hrga RM59.90 klu x silap time tgk aritu, gile kau! Tak rugi klu korng give a try untk this loose powder sbb xkn kecewa, muka wanie mmg oily nk mampos n my frens pon tahu tp bleh than x oily lgsung spnjang d sekolah, even my frens pon nk beli jgak tau, so stakat muka korng yg xdelh oily mana agaknye smpai esk pon x ilang bedak nim, hehehe





Thats it, bye2 n have a nice day J

Oh My Lappy!!!! TT_TT

Assalamualaikum w.b.t kpd sume pembaca

Pada suatu masa yg hening dan indah sekali, wanie ambil laptop dan bergegas ke meja untk mnulis *blogging ;3, tetiba WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Try bukak game, nk tgk cntik x gmbarnyem, bahaa


Skrin lappy wanie pecah, habis gmbar jd spt dcakar hantu, bahaaaa, trus pegi crik my papa n umi untk tnye cmne ni, bleh baiki x?? *pengtahuan yg cetek tntg komp


Papa pun ckp “Haish, xleh baiki dh ni *angkat kening, kne buang dh nim nmpk gayanye, xleh nk berblogging dhlh, buang jelah” sifat papa yg mmg suka mngenakn org, sbb syg kt lappy wanie x caya, so wanie tnye my mum n my mum x thu sgt bab2 ni *samelah cm ank dia nim


Keesokannye, wanie pegi search 4 my fren yg bnyk knowledge psal bnde ni, n WHAT? Dia kata bleh baiki, nnti dia gnti blk skrin tu dgn yg baru so bleh gne blk cm biasa, tiada ap yg akn berubah pd lappy ini mlainkn skrinnya yg smakin flawless, ecehceh *nmpk kemalasan untk mnyuciknnye, hehehe


My mum habis dlm RM280 untk gnti skrin so lebih brbaloilah drpd beli yg baru kn? Kn? Memula tu ingt kne bli yg baru, tp umi surh bwak pegi dkt dukun komp dlu n tnye cmne bleh baiki x n bape harga, klu harga mahal umi suh beli bru tp klu under RM500 my mum kata xyah, lgpon skrin je yg rosak, brg dlm ok je, wanie kn bgus, kui6 ^-^




Thats all, just nk share kesedihn ini, bye2 n wassalam, may Allah bless u!

Review : Silkygirl BB White Cream

Hai, selamat sejahtera n salam 1 Malaysia *kui3

Okeyh, haritu kn, haritu, yelah haritulah kn, haritu tu *x ingt bila act, :3, wanie tenmpk kt rak dlm Watsons *asyik Watsons je, bb cream yg dh lama wanie tanam niat nk beli *wink wink , iaitu Silkygirl BB White *ni sbb duta dia emma maembong tu, hehe

Saya punye kod 02 Radiant 

Ini fungsinye


Wanie just grab n pay, hrganye dlm RM27 if i’m not mistaken, so sha lalalalalalalal *x sbar nk cba, wanie just ambik skit je time nk pkai n sometime ltak dot dot kt dahi pipi dagu n idung, hehe then blend je gne blender *hehe, ad berani ke nk buat cenggini. Wanie amik yg kod 02 Radiant, kod yg pertama x silap wanie agk gelap untk my skin *rasa diri nim putih plak, hehe, mule2 rasa x sure jgak then my sis take a look n dia ckp ok yg nim, hehe

Teksturnye, ni saiz untk both pipi, hehe


BB ni antara my feveret after kecewa dgn maybelline pnye BB stick tu, hehe

Maybelline Clear Smooth BB Stick


so oklh sbb bleh control my oil nim n bnde ni so far x mnjerawatkn my face yep!! But, bb ni x lama sgt brtahan kt muka sy nim maybe sbb oily sgt (dia mention bleh control oil n shine) so x puas hati jgaklh sbb tu skang wanie pkai bdak lain yg mmg control minyk kt muka wanie at least 6 hours *i dh wat experiments uolls



Kandungnnye jgak lmbat habis k, smpai skang rsanye masih x abis, wanie x thu sbb bb tu wanie dh kasik kt my aunt yg muka x oily n lg satu sbb ialah wanie nk rehatkn muka drpd sebarang mekap yg berat sgt kt muka ni cm bb cream, foundation n so on, so skang just pkai loose powder yg feveret gila nk mamposh tu, hehe


Thats all yg wanie bleh ckp psal this Silkygirl Magic BB White Cream, n satu lg yg bgus psal bb ni ada spf 50/ pa+++, yeh, boleh duk d bwah matahari, *ngada2, jd bb cream ni ssuai untk remaja yg bru nk trjebak ngan bb, wanie try pon sbb wanie x pndai nk pkai mnde2 ni tp trpksa pkai sbb xnk nmpk cm bru bgun tidur, hehe, xde keyakinan diri kn?? So after a lot of reading through all day n night *konon, wanie decided gne bb sbb bnde ni all-in-one, xyah gne bnyk step, ckup pkai ni je abih citer, n bb pertama wanie ialah Maybelline BB Stick tu ler, mehmehmeh





Bye2 readers, tingglkn link kt ruangan komen klu korng ad buat review pasal ap2 produk sbb wanie suke baca n bleh wanie follow, wassalam

Review : Serum Panacea

Assalamualaikum w.b.t *harini daku lbih sopan



Ok, lets start, wanie ad muka yg mmg x cntik, penuh bijik jerawat, blackheads dtmbah dgn oily lg, so sbb wanie ni girls pepaham lh, girls ni kn jnis yg sgt sgt sgt mnjaga penampilannye *to boost ur confidence, jd search lh dkt pacik Google ku yg suke pkai bju warna warni ni, then terserempak ngan serum Panacea beauty *klu x silap ambe, sbb botolnye sudahku lempar kedlm bakul cntik a.k.a tong smpah, bahaaa




So, psti rmai trtnye-tnye berkesan ke x?? Ok x? Cun x skang?? Jwapannye tdk! Hasilnye d muka wanie x spt yg dgmbarkn -_- *indah khabar dr rupa, pnyelh bnyk testimoni then tepikir xkn daku je x mnjd?? Ntahlah, nk kata x ori mndenye dbeli dr trusted seller, tp first time pkai mmg miracle bila ad bijik putih kt muka yg dhh melekat nk dkt stahun tetbi kecut bila pkai, trus rsa excited n tepikir cmnelah rupa ku dlm sebulan lg
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Teksturnye beginilah -_-

Nothing, parut x ilang, jerawat x kurng, yerp bnde ni bleh pkai n minum so wanie dh try both way, serum ni maybe x jd kt wanie je kut sbb rmai bg feedback best or maybe tu slah satu taktik ke pun x thulh, sbb wanie pkai almost every night *sbb jerawat tumbuh brtubi-tubi, but ad satu serum bkn shj gempak kt internet ttp jga dpt mngecutkn jerawat ini (akn daku ceritakn mngenai serum trbaru ini d entri selanjutnya, SABAR), brsmbung kpd tajuk sbnar, serum ni x brape mmuaskn hati wanie ler


Ad time pkai tu jerawat surut but that things happened so rare ok, wanie dptkn bende ni scara online n dh x ingt sape seller bnde ni. Wanie dpt dgn harga RM90 instead of RM95, tp rasanyye skang dh makin kurng kot harganye, so bnde ni wanie dh x pkai skang n wanie gnti dgn serum yg jdik feveret wanie skng!!! Tu je pndapat wanie tntg serum ni, xde niat nk mnjatuhkn nama produk ni atau pape tp just nk bgtau pngalaman gne serum ni slama 3 bulan sbg guideline kpd yg bru nk cuba serum ni, sory x bgtahu psal serum ni scara details sbb i totally forgot about it, hehe *wanie yg nyanyuk




Wassalam drpd wanie n have a nice day, may Allah bless my superb readers!!! :-*

Review : Sunplay SPF130/PA+++ Super Block

Hyep! Hyep! Hyep! *smbil mndengar lagu, mehmehmeh


Ok, lama x update blog ini >_<, bnyk sbb, first my comp screen retak aritu *mmbuktikan klembutanku, then second kne pegi camp aritu TT_TT *tlg tgkap ape bende yg cuba daku bgtahu nim!!!!

My kiddo!!!! muah4 :*





Ok, straight to the point -----à sunblock SPF130 pa+++ drpd Sunplay you!!! Ni benda wajib if u go for a campin trip or hit the beach, yeah! Sbb ap perlukan *OMG, xpe let me tell u btapa wajibnye bende ni, bahaaa, *haish, nk kne perah otak bg sbb plop -_-

  •   Bg melindungi kulit drpd terbakar lh syg ku, bkn cm ghost rider ek *uish, jauh sma skali
  •   Klu korng blaja bio, bg mngelakkn kanser kulit, korng kne halang kulit drpd trkena sinar UVA/UVB scara berterusn
  •  Spaya korng xyah cari skincare untk putihkn kulit drpd kesan trbakar
  •   Untk kekal cntik *alasn yg masih bleh dterima kn??
  •    Untk mnekalkn kulit yg sihat dan cantik




So, daku pegi Watson lps blk drpd skolah semata-mata untk beli bnde nim o_0, *puas pujuk my papa, then cari pnye cari mmg bnyk pilihan yg ad tp daku ambil yg ini sbb spf plg tinggi so that u olls xyah lh pkai bnyk kali, then bnde ni untk both ; body n face, then *x abis2 ‘then’ aku, its waterproof k, bile main kt pntai or pegi kempin mmg kewajipan untk berpeluh *wajiblah sgt, jd mmg kena cari yg waterproof n yg plg daku suka x melekit!!!!

Benda ni texture dia x pekat sbb water-based kn, so pkai mmg cpat mresap masuklh, baunye plak masih ad bau cm chemical skit tp x mnyengat n bile pkai bau tu hilang ntah ke mna, wakakakakaka, klu korng pkai PLEASE BE CAREFUL sbb dia mudah comot kt nozzle dia tu, klu x tuang elok2 mmg abis lh sekitar mulut tu comot n berlakunya pembaziran *haish, x elok tuh!

sila berhati-hati ketika memakainye

picit botol ini dgn perlahan, bahaaa


Time g camping tu mmg wanie pkai dkt lengan n muka, betis ku tdk terdedah yerp *jaga aurat ek dears, lenganku juga tdk terdedah tp takut lengan baju terselak ke, muka mmg kna pkai melainkn muka deme sume tertutup ek, n mmg lpas habis buat aktiviti daku x kne sunburn cme sunburn time skolah rendah je yg x nk ilang lg TT_TT nilah sbb xnk pkai sunblock dlu *sbb x tahu ek

Ok, dh lupa nk ckp psal harga sbb terlalu asyik daku merapu, untk botol yg sekecil telapak tgn ku ini *atau lebih kcil, harganya RM32.++ (beli time ad sale dkt Watsons k) , harga sebenarnya dlm RM35.++, bg student cm daku mmg mahal lh, so mmg jimat time pkai n jgn arap daku brkongsi *kwn pun x mintak, heheheehehe, tp dgn superpowernye mmg berbaloilh kn untk pkai, wanie masih ad bnyk lg sbb pkai 2 kali je, muehmuehmueh *jgn report kt papa kita yg antibazir tu, hehehe

So thats it, jgn lupa apply sunblock sblum berdepan dgn matahari, apply skali kt adik2 kecik kita yg x thu ape2 tu skali ek, kt parents u olls as well, dorng slalunye take 4 granted bnde cmni, x peduli sgt, tp ingt suhu kt Malaysia x cm dlu ek, sgt bhaya untk kulit, kne jaga bebetul k, xnklh nnti kne pnyakit kulit yg lg payah nk ubat –lbih baik mncegah drpd merawat kn, hehe




Bye2 my superb readers, have a nice day n may Allah bless u!!! ;-)