Wednesday, 1 January 2014

Braun Silk.epil 3 Soft Perfection 5318 (epilator)

Hey guys, tahu x ap itu epilator???
-epilator ialah something untk mncabut bulus dr akarnye dgn cepat n kurang rasa sakit, so mmg jimat masa dri korng tarik satu2

Mmg dulu haku x gne pon gigi besi ni, tp after gne veet yg akn mninggalkn tugu tajam n cepat tumbuh (lambat skit drpd mncukur), so haku try cari alternatif lain drpd para blogger yg brpngalaman...

Epilator ni sama je mcm wax, tp klu korng wax korng akn rasa melekit aptahlagi kt ketiak (jgn rasa korang xde bulus ketiak k), n cost untk waxing agk mahal n kne buat bnyk kali, so klu korng beli alat nim mmg jimat duit ek n jimat masa..

Drpd yg haku tahu, brand Braun nim ialah brand yg terbaik dlm bab2 epilator nim selain Philips n others tu, so haku cari yg plg murah ler cos bru nk try kn, haku pon grab yg starter set pnye, harganya dlm RM80++ n haku beli kt Nirwana (bkn nirwana band ek), Kelantan...

Inilah epilator ku yg x sberapa nim:
Braun Silk Epil (starter set)
Kotak dia nmpk sweet je, actually haku mncari epilator yg biasa je, tp rezekiku lbih kpd epilator aneh nim, tp xpe asal power kn, n memcm bonus haku dpt dlm tu, nk2 yg haku beli ni wedding edition so dia bg pearl necklace+earings as a free gifts, tp adik haku dh wat main smpai hancus pulus so mmg mustahil dlm keadaan sbgitu hina haku nk amek gmbar gifts tu kn, hehe, dlm epilator ni dia bg memcam tahu, n bku pnduan(of course lh kn, klu x ke laut lh korng gne mnde nim).

Inilah brg2 yg dsertakan dlm epilator nim tau:
Aksesori yg dberi oleh Braun
First, dia bg cool n soothe set ni,
gel pack
cooling glove
Korang kne letak gel pack tu dlm fridge minimum 2 jam, then bila korang nk gne masukknla gel pack tu dlm cooling glove mcm ni
Cool n soothe set

Bila dh masukkan korang kne lah pkai n tepek lah kt bhg yg korang epilate td untk krngkn iritasi pd kulit korng tuh, pkai mcm ni
Cara pkai
Yang seterusnye ialah socket untk cord connecter tu, klu xde mnde ni cmne mnde tu nk gerak an? Klu bleh grak jgak mmg bnde tu berpuaka, tp ad jgak epilator yg boleh charge or gne bateri je, lg senng tp hrga makin mahallah, haritu ad jupe jgak yg bleh charge or gne bateri brand Philips dgn harga RM199++ kt Guardian, tp sbb bru nk try, so haku amek yg murah dlu, nnti rosak haku trylah yg lain plak ek, huhu
Socket n cord connecter
Tempat cord connecter tu kt siniler

This is the main thing
Epilator tnpa kepala, jgn risau, ianya tdk brpuaka
Korang masukkanlah kpala dia dgn mnekan kedua-dua belah butang kt tepi epilator nim
Butang untk mnukar kepala epilator
Ni antra kepala yg diberi n aksesori yg mmpunyai fungsinya yg trtntu
Some accessories
Then korng pasnglah kt epilator tu, mudah kn? Psng smpai jd cmni
Akhirnya siap
Then korng bleh lh mulakan opersai mnghilngkn bulus korng, sebaik2 nye, korng buat time petang supaya dia pnye rsa sakit hilng wktu tidur(for the first time user), n untk krngkn rasa sakit korng boleh buat after siap mndi, time tu pori akn terbuka n kulit korng msti bersih, so snng n kurng sakit lgpun mnde ni sakit2 mnja je, xdelah sakit mcm kne gigit semut, klu korng cbut satu2 sndiri lg sakit tau!! N diingtkn klu epilator korng yg jenis bleh gne time dry je, so pastikn kulit korng dry betul2, takut shock, mnde tu punas, korng plak hancus, wakakaka, hehe, so have it a try k...

Yg psti ap yg korng dpt ialah kulit korng rasa soft je, n the bulus makin skit n halus (dh x kasar mcm sabut kelapa ek, hehe), klu korng bernasib baik, bulus korng akn hilang terus, klu x pon, bulus tu amek masa dlm sebulan untk tumbuh blk, so korng blehlah jimat masa skit, buat sekali sebulan je, hehe, xyah dhlh main cntas2 dh bulus tu, nnti makin kasar k...

WARNING:klu korng epilate kt ketiak, pastikn korng x apply ap2 kt area tu selama plg krang 12 jam ok?? tp klu korng epilate kt bhg tgn or kaki, korng blehlh apply moisturiser kt bhg tu, tp stakat ni haku just gne cool & soothe set dia untk redakan kesakitnnye sama ad kt ketiak atau lain2 nye, tp xleh lebih dr 2 minit setiap bhg ek!!!

-Wassalam- 0_o