Tuesday, 31 December 2013

Ikhtiarku Menghilangkan Jerawat

Drpd tajuk en3 ni mmg something yg memalukan untk haku share ngan sume coz pngalaman haku ngan jerwat telalu bnyk n double triple memalukan apbila org tegur esp frens kite ckp psal muka kita yg nmpk makin teruk hari demi hari, of coz le, mulut mna yg x pndai mngata kn? kn? So, antra cara yg haku cuba ialah dgn petua2 zaman tok nenek dulu yg semula jadi so its harmless kn?? But, since haku ni bknlah pnyabar mn so, mmg x lah nk tunggu resultnye smpai ank cucu, so haku start pkai cleanser since haku form 1, pelbagai cleanser haku gne, dr yg murah smpai sederhana mahal. Antara cleanser yg haku penah gune ialah garnier, safi, clean & clear, nuteen n cosmoderm (yg haku dgr sgtlah berkesan, yup its work for the first app not after that), sume cleanser ni tdk berkesan kpdku hingga haku naik form 3...

Di pertengahan form 3, jerawat haku jd makin teruk n makin meriah untk tumbuh tnpa haku izinkn since my skin is oily.. A few month after that, my frens (Masz) suggested kt haku untk pegi klinik Dr. Azam di Pasir Mas, Kelantan, tlg fahami haku bkn nk promote klinik ni k, just nk share keberkesanan ubat yg dia bri pdaku, hehe...

Efek gne ubat tu mmg lmbat nk nmpk tp bleh lihat perubahannye dlm a few weeks klu kita mkn ikut nasihat doktor k!! N its working!!!

First time g cek skin kt klinik tu, dia ckp biasalah jerawat tumbuh pada umur sbegini rupa, kuie5, sbb perubahan hormon n slalunya akn smakin pulih bila masuk umur 20-an gtu, so dia kasi haku ubat telan for a month, cream untk sapu tiap2 malam sblum tidur n sabun mandi, so jom haku introduce u olls ngan mende alah nim ek...

First, tiap pagi n malam after haku mkan sknyang mgkin, haku akn telan pil ni:
Belakang

Depan


Nilah ubat magik tuh!!!! Sehari telan 2 kali selepas makan, haku x sure klu ubat ni ad dijual d mana2 farmasi n kurang pasti akn nama ubat ini tp beginilah rupanya yep, mmg berkesan kpd haku, so sesape yg tahu ubat apkah ini, dharap share ek, coz mmg x djelaskn ubat ap nim, yg haku tahu untk dtelan shj, hehe...

Second, sabun mandi dia yg berwarna merah yg mmbuatkn kekadng haku takut nk pkai coz nmpk cm racun yg mmbinaskan, kuah5 -haku mmg over
Sabun yg berkesan walau tnpa jenama

Sabun ni mmg pelik sgt klu korang bleh jupe kt Giant, Watsons, Guardian or any drugstore, sbb tiada sebrang jenama yg dnyatakn, n xde description pon tntg sabun nim, sbb botol ni kecik so sabun ni haku cmpur ngan air biasa skit then kacau smpai berbuih, hehe, then haku jirus lah sepuas hati smbil berfikir esok haku akn smakin berseri ( mak ai, angan lebih betul ler)

Third @ lastly, dia punye cream is the best ler
Krim Galderma -Depan

Belakang
Krim ni mmg superb, doktor tu ckp kne pkai tipis je sbb pnas tp haku pkai jgak tebal2, biaselah excited terlebih, krim ni mmg cpat gila kering so xyah lah kau nk bkak kipas sume tu, mmbazir masa jelah, krim ni dlm seminit terus kering n bngun pagi esk mmg muka x minyak tp idung haku agk minyak jgaklah cme x bnyk, serius i like it <<thumbs up>>

Untk sume brg ni my mom abis dlm RM70++ ler n ckup untk sebulan but not that sabun coz skit jer dia bg, ok smpai situ jer sy bleh share, jupe lg next time in thiz simple blog

-Wassalam- 0_o

No comments:

Post a Comment